Καταρράκτης των ματιών

Δείτε πάλι καθαρά, ζήστε καλύτερα.

Τι είναι ο καταρράκτης των οφθαλμών?

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση που αφορά το φυσικό φακό των ματιών. Ο φυσικός φακός των ματιών βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το ”χρώμα” των ματιών) και ο ρόλος του είναι να εστιάζει το φως και τις εικόνες πάνω στον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα, όπως αντίστοιχα ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει τις ακτίνες πάνω στο φωτογραφικό φιλμ. Ο φυσικός φακός αρχίζει σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου να χάνει τη διαύγεια του. Αυτή η σταδιακή ελάττωση της διαφάνειας του φακού, η θόλωση δηλαδή του φυσικού φακού του οφθαλμού, είναι αυτό που λέμε καταρράκτης. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο καταρράκτης και να αποκατασταθεί πάλι μια καθαρή και γεμάτη χρώματα όραση είναι η επέμβαση του καταρράκτη, η αλλαγή δηλαδή του θολού φυσικού φακού με ένα καινούριο φακό (ονομάζεται και ενδοφακός).
Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως). Με βάση την πολυετή εξειδίκευση μας στις επεμβάσεις καταρράκτη και έχοντας πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων καταρράκτη στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε άριστα αποτελέσματα και μια γρήγορη αποκατάσταση της όρασης σας.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο καταρράκτης?

Τα συμπτώματα του καταρράκτη εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις σταδιακά. Συνήθως στα αρχικά του στάδια ο καταρράκτης δεν γίνεται αντιληπτός στην καθημερινότητα αλλά μπορεί να διαγνωστεί με ασφάλεια στα πλαίσια ενός πλήρους οφθαλμικού ελέγχου από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται αρχικά με μεγαλύτερη βαρύτητα στον ένα από τους δυο οφθαλμούς, με τον δεύτερο οφθαλμό να ακολουθεί μετά από μήνες/χρόνια.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • μειωμένη όραση σε κοντινή ή μακρινή απόσταση
  • θολή όραση
  • συχνή αλλαγή των βαθμών των γυαλιών
  • αυξημένο θάμπωμα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα τη νύχτα ή τις μέρες με έντονο ήλιο
  • ξεθώριασμα των χρωμάτων
  • μείωση της αντίθεσης
  • διπλά είδωλα ή εμφάνισης σκιάς δίπλα στο αντικείμενο που βλέπουμε

Αίτια εμφάνισης του καταρράκτη

Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια αναμενόμενη δηλαδή ηλικιακή ωρίμανση του φυσικού φακού των ματιών μας και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Πέρα όμως από τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του φακού μας, υπάρχουν και άλλα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν τη θόλωση του φακού ή να την επιταχύνουν σημαντικά προκαλώντας τον δευτεροπαθή καταρράκτη: παθήσεις όπως οι οφθαλμικές φλεγμονές, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (όπως η λήψη υψηλών δόσεων κορτιζόνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα), η υψηλή μυωπία, αλλά και ως συνέπεια σοβαρών τραυματισμών του οφθαλμού (τραυματικός καταρράκτης).
Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η θόλωση του φυσικού φακού να εμφανιστεί τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση ή σε νεαρές ηλικίες, οπότε τότε μιλάμε για περιπτώσεις συγγενούς καταρράκτη.

Ποιές μορφές καταρράκτη υπάρχουν?

Ο καταρράκτης, ανάλογα με την εντόπιση της θόλωσης του φακού, μπορεί να διαχωριστεί σε φλοιώδη, πυρηνικό ή υποκαψικό ή και σε ένα συνδυασμό αυτών. Ανάλογα με τη θέση της θόλωσης μπορεί να έχει επηρεαστεί η μακρινή ή η κοντινή όραση (ή και οι δυο ταυτόχρονα).

Φλοιώδης καταρράκτης:

Ο φλοιώδης καταρράκτης αφορά το φλοιό του φακού, αρχικά δηλαδή την περιφέρεια του φακού. Τις περισσότερες φορές οδηγεί αυτού του είδους ο καταρράκτης σε μια αίσθηση θόλωσης της όρασης και σε αυξημένο θάμπωμα σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Σε προχωρημένα στάδια μειώνεται η κοντινή αλλά και η μακρινή όραση.

Οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης

Στον οπίσθιο υποκαψικό καταρράκτη θολώνει κυρίως η πίσω πλευρά του φακού. Αυτή η μορφή καταρράκτη εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρότερης ηλικίας ανθρώπους. Συχνά παρατηρούμε επίσης στον οπίσθιο υποκαψικό καταρράκτη μια προοδευτική αλλά σχετικά πιο γρήγορη επιδείνωση της όρασης.

Πυρηνικός καταρράκτης

Ο πυρηνικός καταρράκτης αφορά τη θόλωση του πυρήνα του φακού. Συχνά αυτού του είδους η θόλωση έχει σαν συνέπεια τη μεταβολή της διάθλασης-της συνταγής των γυαλιών προς την κατεύθυνση της μυωπίας (τη μείωση δηλαδή της προϋπάρχουσας υπερμετρωπίας ή την αύξηση της προϋπάρχουσας μυωπίας). Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε συχνά μια βελτίωση (!) της κοντινής όρασης και ταυτόχρονα μια χειροτέρευση της μακρινής όρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να μην χρειάζεται πλέον η χρήση γυαλιών για κοντά. Αυτή η μορφή της θόλωσης εμφανίζει τις περισσότερες φορές μια αργή και προοδευτική επιδείνωση.

Διάγνωση του καταρράκτη

Ξεκινώντας από τη λήψη του αναλυτικού ιστορικού σας και συνεχίζοντας με την πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και των δυο ματιών σας, σας ενημερώνουμε αρχικά για την παρούσα κατάσταση των οφθαλμών σας και αναλύουμε μαζί σας με ειλικρίνεια και ασφάλεια τις επιλογές που έχουμε για τη βελτίωση της όρασης σας. Η διάγνωση του καταρράκτη μπαίνει κατά συνέπεια πάντα μετά από μια πλήρη οφθαλμολογική εκτίμηση.
Η πλήρης οφθαλμολογική εκτίμηση αποτελείται από μια σειρά από ειδικές εξετάσεις, όπως ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας, η μέτρηση των γυαλιών σας, ο έλεγχος της παρούσας διαθλαστικής κατάστασης του κάθε οφθαλμού, η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η αξιολόγηση της θόλωσης του φακού, ο διεξοδικός έλεγχος με το μικροσκόπιο του πρόσθιου και του οπίσθιου ημιμορίου των ματιών σας (ή αλλιώς βυθοσκόπηση), δίνοντας πάντα έμφαση στην εξέταση κάθε επιμέρους δομής των οφθαλμών σας, καθώς και όποια άλλη οφθαλμολογική εξέταση κριθεί ότι είναι απαραίτητη. Ακολούθως γίνεται αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων και αποφασίζεται η βέλτιστη δυνατή προσέγγιση για την αποκατάσταση της όρασης, λαμβάνοντας υπόψη μια πληθώρα παραγόντων και στοχεύοντας στην επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων.
Στις περιπτώσεις εκείνες που η επέμβαση καταρράκτη είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση ακολουθούν μια σειρά από υψηλού επιπέδου λήψεις με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας για τον εξατομικευμένο υπολογισμό του ειδικού ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί. Ο στόχος μας είναι πάντα η άριστη προετοιμασία της επέμβασης και ο ακριβής υπολογισμός όλων των σχετικών παραμέτρων, ώστε να έχουμε τις ιδανικές συνθήκες για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Αντιμετώπιση- Θεραπεία του καταρράκτη

Ο καταρράκτης δεν υποχωρεί από μόνος του και δεν έχουμε ακόμα και σήμερα τη δυνατότητα να τον σταματήσουμε ή να τον θεραπεύσουμε φαρμακευτικά. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η επέμβαση του καταρράκτη, η τοποθέτηση δηλαδή ειδικά σχεδιασμένων υψηλής ποιότητας ενδοφακών στη θέση του “παλιού”- θολωμένου φυσικού φακού.
Η επέμβαση καταρράκτη είναι σύντομη, χωρίς πόνο (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία) ενώ γίνεται σε εξωτερική βάση με τον ασθενή να εξέρχεται της κλινικής άμεσα μετά την επέμβαση.
Με τη χρήση των πιο σύγχρονων σε διεθνές επίπεδο, ελάχιστα επεμβατικών και ήπιων μικρο-χειρουργικών τεχνικών, είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε επιτυχώς την όραση σας, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την προστασία των υπόλοιπων ευαίσθητων δομών των ματιών σας. Βασιζόμενοι στην πολυετή χειρουργική εμπειρία και στην κατάρτιση μας στη Γερμανία, στοχεύουμε πάντα στην ταχεία βελτίωση της όρασης σας.
Για την αφαίρεση του καταρράκτη εφαρμόζουμε την πιο σύγχρονη τεχνική που υπάρχει, αυτή της φακοθρυψίας, η οποία είναι ελάχιστα τραυματική για το μάτι. Η απουσία ραμμάτων και ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος αποθεραπείας είναι μερικά μόνο από τα πολλά πλεονεκτήματα
της φακοθρυψίας, σε σύγκριση με τις παλιότερες μεθόδους.
Η τεχνική της φακοθρυψίας είναι μια σύνθετη και απόλυτα εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική, η οποία αποτελείται από πολλά επιμέρους μικροχειρουργικά βήματα, και η οποία προϋποθέτει πολλά χρόνια χειρουργικής εμπειρίας και ειδικές γνώσεις από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο. Προϋποθέτει επίσης τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού σε ειδικά διαμορφωμένες χειρουργικές αίθουσες για την επίτευξη άρτιων αποτελεσμάτων. Για να μπορέσει όμως να γίνει κατανοητή η τεχνική της φακοθρυψίας και για τις ανάγκες της γενικής ενημέρωσης του ενδιαφερομένου, περιγράφουμε στη συνέχεια τρία από τα πολλά στάδια της επέμβασης:

  • Στα αρχικά στάδια της επέμβασης δημιουργείται ένα άνοιγμα στο περιφάκιο με ειδικά εργαλεία ή με τη χρήση Laser, ώστε να μπορεί ακολούθως να γίνει ο κατακερματισμός του θολωμένου φακού και εν συνεχεία η απορρόφηση του. Μετά την απομάκρυνση του καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας παραμένει ο φυσικός σάκος του φακού (“η θήκη του” δηλαδή) στην αρχική θέση του, όντας πλέον κενός και έτοιμος να υποδεχθεί τον καινούριο ενδοφακό
  • ο καινούριος, ειδικά σχεδιασμένος για τις ανάγκες και τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ματιών σας, κορυφαίας ποιότητας ενδοφακός μπαίνει στον κενό σάκο, αντικαθιστώντας στην ουσία τον παλιό-θολωμένο φυσικό φακό στην ίδια θέση.
  • Ο ενδοφάκος λαμβάνει την τελική θέση του και σταθεροποιείται μέσα στο μάτι. Εν συνεχεία κλείνουν ατραυματικά οι μικροσκοπικές τομές, χωρίς να χρειάζονται ράμματα και χωρίς να αφήνουν ορατά σημάδια της επέμβασης.

Πρωτοπορίες-Νεότερες εξελίξεις στην επέμβαση καταρράκτη

Χρήση laser στην επέμβαση καταρράκτη

Τα τελευταία χρόνια μας δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποια από τα στάδια της επέμβασης καταρράκτη με τη χρήση του Femtosecond-Laser. Το άνοιγμα του περιφακίου, ο κατακερματισμός του θολωμένου φακού και σε κάποιες περιπτώσεις οι εξωτερικές τομές μπορούν να γίνουν με τη χρήση του ειδικού laser. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς δραστηριότητας μας στη Γερμανία αποκτήσαμε την ειδική πιστοποίηση για τη χρήση του femtosecond laser για την επέμβαση του καταρράκτη (femtosecond laser assisted cataract surgery-FLACS) και είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό αριθμό επεμβάσεων καταρράκτη με τη χρήση του femtosecond laser.

Μοντέρνοι ενδοφακοί

Πέρα από την πλήρη οφθαλμολογική εκτίμηση του κάθε οφθαλμού σας και την ενημέρωση σας για τη θεραπευτική στρατηγική μας, δίνουμε έμφαση στο να ακούσουμε τις ανάγκες σας και να μάθουμε τον τρόπο ζωής σας, ώστε να αποφασίσουμε για τον καταλληλότερο ενδοφακό για εσάς. Στα πλαίσια της προεπεμβατικής προετοιμασίας ενημερώνουμε τον
ασθενή για τους διάφορους τύπους σύγχρονων ενδοφακών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποκατάσταση της όρασης του.
Οι δυνατότητες που έχουμε πλέον είναι πολλές. Ενδεικτικά μπορούμε να επιλέξουμε ένα μονοεστιακό ενδοφακό ή Premium ενδοφακούς. Όλοι οι ενδοφακοί που επιλέγουμε είναι από μεγάλες διεθνείς εταιρείες με παράδοση στα οφθαλμολογικά προϊόντα, και πολλαπλές πιστοποιήσεις, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας ό,τι πιο σύγχρονο και πιο ποιοτικό υπάρχει στη διεθνή αγορά.
Οι μονοεστιακοί φακοί προσφέρουν κατά κανόνα πολύ καλή μακρινή (ή σπανιότερα κοντινή όραση ανάλογα με τη στόχευση που θα επιλέξουμε) και είναι η επιλογή που ταιριάζει στην πλειοψηφία των ανθρώπων και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Οι Premium ενδοφακοί προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες στους ασθενείς. Στους Premium ενδοφακούς ανήκουν οι ασφαιρικοί, οι πολυεστιακοί, οι τορικοί ή οι EDOF ενδοφακοί.
Έχοντας εκτενή χειρουργική εμπειρία από ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων καταρράκτη στη Γερμανία και στην Ελλάδα με κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες ενδοφακών, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατηγορίας ενδοφακών, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε τον ιδανικό ενδοφακό για εσάς. Ο στόχος μας παραμένει πάντα το μέγιστο οπτικό όφελος για τον κάθε άνθρωπο που μας εμπιστεύεται.

EDOF ενδοφακοί

Οι EDOF ενδοφακοί (EDOF= Extended Depth of Focus= Ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης) είναι ειδικά σχεδιασμένοι, ώστε πέρα από την καλή μακρινή όραση (πχ για την οδήγηση, σινεμά, παρακολούθηση τηλεόρασης κλπ), να προσφέρουν επιπλέον καλή όραση σε μεσαίες-ενδιάμεσες αποστάσεις (πχ για χρήση υπολογιστή ή για την ανάγνωση των οργάνων στο ταμπλό του αυτοκινήτου).
Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν επιπρόσθετα, με τη χρήση ειδικών θεραπευτικών στρατηγικών-στόχευσης για τον κάθε οφθαλμό, να καλύψουν και τις ανάγκες του ασθενούς για την κοντινή όραση (πχ ανάγνωση σε συνθήκες καλού φωτισμού).

Πριν από την επέμβαση

Η επίτευξη του μέγιστου δυνατού οπτικού αποτέλεσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σωστή προετοιμασία της επέμβασης. Πέρα από τον πλήρη και απόλυτα εξατομικευμένο προεπεμβατικό έλεγχο και των δυο οφθαλμών σας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και κλινικές πληροφορίες, όπως αναλύσαμε και στο κεφάλαιο της διάγνωσης του καταρράκτη, θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία σας για την ημέρα της επέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη μια πληθώρα παραγόντων όπως πχ η γενική υγεία σας και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.

Την ημέρα της επέμβασης

Ο ασθενής συνιστάται να έρθει στο κέντρο όπου θα γίνει η επέμβαση συνοδευόμενος από κάποιο συγγενή ή άλλο οικείο πρόσωπο. Στα πλαίσια της προεπεμβατικής προετοιμασίας δίνονται στον ασθενή αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά το πότε μπορεί να φάει/πιει για τελευταία φορά. Αντίστοιχα δίνονται οδηγίες όσον αφορά τη λήψη της συνήθους φαρμακευτικής αγωγής τις ώρες πριν και μετά από την επέμβαση. Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στην κλινική φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό της κλινικής για την όσο το δυνατόν πιο άνετη και ευχάριστη παραμονή του.

Μετά από την επέμβαση

Την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση θα ακολουθήσει ο πρώτος μετεπεμβατικός έλεγχος, όπου και θα λάβει ο ασθενής ξεκάθαρες οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστεί να ακολουθήσει μετά την επέμβαση. Θα ακολουθήσει και επόμενος έλεγχος τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, έχοντας ως στόχο πάντα τη σωστή παρακολούθηση της αποθεραπείας και την προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής μέσα από ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οφθαλμού.

Τι χρειάζεται να προσέξω μετά την επέμβαση καταρράκτη?

Η πιο σημαντική οδηγία από όλες είναι η συστηματική καθημερινή εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής αγωγής που θα δοθεί μετά την επέμβαση όπως και η τήρηση των προγραμματισμένων ραντεβού για τον έλεγχο της αποθεραπείας.
Οι γενικές οδηγίες που ακολουθούν ισχύουν για τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Έχουν ως στόχο την ασφαλή, ταχεία και πλήρη αποθεραπεία των ματιών σας. Οι οδηγίες αυτές υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες των οφθαλμών σας μετά την επέμβαση, να πρέπει να προσαρμοστούν και να εξατομικευτούν.
Πιο αναλυτικά για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση:

  • Ελαφριές δραστηριότητες επιτρέπονται χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση
  • Είναι σημαντικό για όλο το διάστημα της αποθεραπείας να μην ακουμπάει ο ασθενής το μάτι που έχει γίνει η επέμβαση και να μην του ασκεί πίεση ή τριβή
  • Συστήνουμε την αποφυγή του make-up όπως και το να μην έρθει σε επαφή με το μάτι οποιαδήποτε ξένο σώμα-βρωμιά
  • Το λούσιμο μπορεί να γίνεται από τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό να πέφτει προς τα πίσω (όπως στο κομμωτήριο)
  • Επιτρέπεται από τις πρώτες μέρες η τηλεόραση
  • Επιτρέπονται μετά από περίπου 3 μέρες οι ελαφριές ασκήσεις γυμναστικής
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπεται η οδήγηση ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Το σχετικό οκ δίνεται πάντα στα πλαίσια της εξέτασης μετά την επέμβαση
    Είναι φυσιολογικό τα μάτια σας τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση να έχουν μια αυξημένη ευαισθησία σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Γι αυτό το λόγο συστήνουμε τη χρήση γυαλιών ηλίου σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιήστε τα ειδικά οφθαλμικά καλύμματα που θα σας συστήσουμε για την πρόσθετη προστασία των οφθαλμών σας και κατά τη διάρκεια του ύπνου

Αν επιθυμείτε να εξασκήσετε κάποια άλλη δραστηριότητα ή αν έχετε κάποια απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Παροδικά συμπτώματα που είναι πιθανά μετά από την επέμβαση καταρράκτη

  • Θολή όραση
  • Αίσθημα ξένου σώματος/επιδείνωση της προϋπάρχουσας ξηροφθαλμίας
  • Ερυθρότητα
  • Δακρύρροια
  • Κνησμός
  • Οίδημα των βλεφάρων
  • Φωτοευαισθησία

Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν αυτά τα συμπτώματα εντός μερικών ωρών ή ημερών μετά την επέμβαση με τη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής και με τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

Δευτερογενής καταρράκτης

Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται, μετά από μήνες ή χρόνια, μετά την επέμβαση ο λεγόμενος δευτερογενής καταρράκτης, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τον ασθενή γιατί η όραση του μπορεί να θολώσει και πάλι. Η θόλωση αυτή δεν αφορά τον καινούριο ενδοφακό, ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Αφορά μόνο το σάκο που περιβάλλει τον ενδοφακό (και πιο συγκεκριμένα το λεγόμενο οπίσθιο περιφάκιο). Η αντιμετώπιση αυτής της θόλωσης είναι ανώδυνη και σύντομη με τη χρήση ενός ειδικού laser, χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους επέμβαση. Το laser αυτό γίνεται σε εξωτερική βάση, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες του.

By Published On: November 14, 2024Categories: Παθήσεις0 Comments on Καταρράκτης

Share This Story, Choose Your Platform!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γιαννακάκης Κωνσταντίνος,
MD, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ενηλίκων και Παίδων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ