Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας λεπτός χιτώνας-μια λεπτή στιβάδα στην εσωτερική πλευρά του τοιχώματος του οφθαλμού. Ο ρόλος του αμφιβληστροειδούς είναι να δέχεται τις φωτεινές ακτίνες και τα οπτικά ερεθίσματα και να τα μεταφέρει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο όπου γίνεται αντιληπτή η εικόνα που βλέπουμε.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής διαχωρίζεται-απομακρύνεται από τις υποκείμενες στιβάδες (το υπόλοιπο δηλαδή τοίχωμα του ματιού). Αποτέλεσμα αυτής της αποκόλλησης είναι η σημαντική μείωση έως και απώλεια της όρασης. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι συνεπώς μια σοβαρή οφθαλμική πάθηση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα αίτια της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς:

Αίτια αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

  1. Ρωγμή στον αμφιβληστροειδή: Όταν ο αμφιβληστροειδής εμφανίζει μια ρωγμή, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο υγρού κάτω από αυτόν, με απώτερη συνέπεια την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από τις υποκείμενες στιβάδες (από το τοίχωμα του οφθαλμού).
  1. Αποκόλληση του υαλοειδούς: Με την πάροδο της ηλικίας, το υαλώδες αλλάζει σύσταση με αποτέλεσμα συχνά το διαχωρισμό του από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Αυτή η συνήθης κατάσταση ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει ως επιπλοκή μια ρωγμή στον αμφιβληστροειδή.
  1. Σοβαρός τραυματισμός του οφθαλμού
  1. Υψηλή μυωπία
  1. Ιστορικό οφθαλμολογικής επέμβασης
  1. Σακχαρώδης διαβήτης
  1. Ιστορικό άλλων οφθαλμικών παθήσεων ή αλλοιώσεων του αμφιβληστροειδούς

Συμπτώματα

  1. ξαφνικές λάμψεις φωτός
  2. ξαφνική εμφάνιση από “στιγμάτα-μυγάκια-σκιές-τρίχες-ιστός αράχνης” που μετακινούνται στο οπτικό πεδίο του κάθε ματιού
  3. μια σκιά σαν “πέπλο-κουρτίνα” στο οπτικό πεδίο του κάθε οφθαλμού, συνήθως παρατηρούμενη στην περιφερειακή όραση

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ανώδυνη.

Αν εμφανίζετε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς απαιτεί μια πλήρη και ενδελεχή οφθαλμολογική εκτίμηση στο ιατρείο.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της όρασης σε υψηλά επίπεδα και την αποφυγή μόνιμης απώλειας της όρασης.

Τύποι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

  1. Ρηγματογενής: αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και οφείλεται σε ρωγμή στον αμφιβληστροειδή (βλ ανωτέρω – αίτια αποκόλλησης)
  1. Ελκτική: σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, σε ισχαιμία του αμφιβληστροειδή ή σε σοβαρά τραύματα μπορεί να προκληθεί αποκόλληση από έλξη του αμφιβληστροειδούς και απομάκρυνση του από το οπίσθιο τοίχωμα του ματιού.
  1. Εξιδρωματική: σε αυτή την μορφή αποκόλλησης υπάρχει συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή που μπορεί να οφείλεται στην παρουσία κάποιας οφθαλμικής κακοήθειας, σε οφθαλμική φλεγμονή ή σε εκφυλιστική βλάβη του ματιού.

Θεραπεία

Η επιλογή της σωστής θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκταση, η σοβαρότητα και η μορφή της αποκόλλησης. Ακολουθούν οι κυριότερες μέθοδοι θεραπείας:

  1. Πνευματική ρετινοπηξία: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση μίας μικρής φυσαλίδας αερίου στο μάτι. Η φυσαλίδα πιέζει τον αμφιβληστροειδή πίσω στη σωστή ανατομική θέση του ώστε να είναι σε επαφή με το οπίσθιο τοίχωμα του οφθαλμού. Συχνά είναι σημαντικό η διατήρηση μιας συγκεκριμένης θέσης της κεφαλής για μερικές μέρες μετά την επέμβαση.
  1. Εξωτερική τοποθέτηση ειδικής σιλικόνης: Σε αυτή τη διαδικασία τοποθετείται μια μικρή λωρίδα από σιλικόνη στο εξωτερικό τοίχωμα του οφθαλμού, πιέζοντας κατά αυτό τον τρόπο τοπικά το τοίχωμα του ματιού προς τα μέσα. Αυτό βοηθά τον αμφιβληστροειδή να επανέλθει στη σωστή ανατομική του θέση.
  1. Laser φωτοπηξία ή Κρυοπηξία: Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση ρωγμών του αμφιβληστροειδούς έχοντας ως στόχο την περιχαράκωση της βλάβης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη της βλάβης σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
  1. Υαλοειδεκτομή: Αυτός ο τύπος επέμβασης περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλοειδούς, την αντιμετώπιση της ρωγμής ή άλλων αλλοιώσεων στο εσωτερικό του οφθαλμού και την τοποθέτηση φυσαλίδας αερίου ή υγρής σιλικόνης στο εσωτερικού του ματιού για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Share This Story, Choose Your Platform!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γιαννακάκης Κωνσταντίνος,
MD, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ενηλίκων και Παίδων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ