Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία

Διατηρήστε την όραση σας!

Βασιζόμενοι στην πολυετή εξειδίκευση μας σε κέντρα αναφοράς της Γερμανίας για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς και έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό περιστατικών με παθήσεις της ωχράς κηλίδας – του αμφιβληστροειδούς, έχουμε τις γνώσεις και είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων σας.

Παράλληλα φροντίζουμε για τη συνεχή ενημέρωση και εξέλιξή μας με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο στόχος μας παραμένει πάντα η ταχεία και πλήρης αποκατάσταση της όρασης σας και για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιούμε εκτός των άλλων μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων οφθαλμολογικών μηχανήματων τελευταίας τεχνολογίας.

Τι είναι και που βρίσκεται η ωχρά κηλίδα?

Στο οπίσθιο μέρος του ματιού βρίσκεται ο αμφιβληστροειδής, ένας λεπτός χιτώνας ο οποίος προσλαμβάνει τα οπτικά ερεθίσματα. Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική θέση του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μέγιστη δυνατή ευκρινή όραση (δηλαδή τις λεπτομέρειες των αντικειμένων). Η ωχρά κηλίδα είναι μια απόλυτα εξειδικευμένη περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που εκτός από την κεντρική όραση, είναι υπεύθυνη και για τη σωστή αντίληψη των χρωμάτων. Οποιαδήποτε παθολογική αλλοίωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας έχει ως αποτέλεσμα συνήθως τη μείωση ή και την απώλεια της κεντρικής όρασης, προκαλώντας κατά συνέπεια δυσκολίες στην καθημερινότητα και στην εργασία των ασθενών (πχ δυσκολίες στην οδήγηση, στο διάβασμα, στην αναγνώριση προσώπων κλπ).

Ο στόχος μας είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε την όραση σας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για πολλά χρόνια.

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)?

Η λειτουργία της ωχράς κηλίδας μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά από αίτια σε
διάφορες φάσεις της ζωής. Ένα από τα πιο συχνά αίτια μείωσης της λειτουργίας της ωχράς κηλίδας με την πάροδο των ετών είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δηλαδή μια εκφυλιστική πάθηση της ωχράς κηλίδας.

Μορφές της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)

Δύο είναι οι μορφές της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: η ξηρή μορφή και η υγρή μορφή.

  • Ξηρή μορφή ΗΕΩ: Είναι η πιο συχνή μορφή ΗΕΩ και μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δυο οφθαλμούς. Στην ξηρή μορφή υπάρχει συνήθως μια ατροφία-λέπτυνση της ωχράς κηλίδας ή/και εναποθέσεις κάτω από τον αμφιβληστροειδή, τα λεγόμενα Drusen. Στα αρχικά στάδια της ξηρής μορφής εμφανίζονται συνήθως ήπια συμπτώματα, τα οποία πολλές φορές αργούν να γίνουν αντιληπτά από τους ασθενείς. Η ξηρή ΗΕΩ εξελίσσεται κατά κανόνα με μια αργή και σταδιακή επιδείνωση της όρασης.
  • Υγρή (ή νεοαγγειακή) μορφή ΗΕΩ: Η υγρή (ή αλλιώς νεοαγγειακή) μορφή της ΗΕΩ μπορεί να έχει ως πρώτη εκδήλωση μια αιφνίδια σημαντική μείωση-απώλεια της κεντρικής όρασης και μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δυο οφθαλμούς. Η υγρή μορφή οφείλεται στην ανάπτυξη παθολογικών νέων αιμοφόρων αγγείων (νεοαγγεία) κάτω ή/ και μέσα στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα παθολογικά νεοαγγεία είναι εύθραυστα με αποτέλεσμα να διαρρέει υγρό ή/και αίμα στους γύρω ιστούς, μειώνοντας έτσι σημαντικά την κεντρική όραση. Η εξέλιξη της υγρής ΗΕΩ είναι συνήθως ταχεία και μπορεί, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης, επηρεάζοντας κατά συνέπεια σε σημαντικό βαθμό και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με υγρή ΗΕΩ.
Συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αρχικά επηρεάζεται μόνο ο ένας από τους δυο οφθαλμούς, με αποτέλεσμα ο δεύτερος οφθαλμός να μπορεί να αντιρροπήσει-εξουδετερώσει τις όποιες αλλαγές εμφανίζονται στην όραση. Όσο όμως προχωράει η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τόσο πιο έντονα μπορούν τελικά να παρουσιαστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • μείωση της κεντρικής όρασης, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην ανάγνωση, στο γράψιμο, στην οδήγηση, στην παρατήρηση προσώπων κλπ
  • ελάττωση της αντίληψης- ξεθώριασμα των χρωμάτων
  • οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές, απουσιάζουν ή είναι θολές
  • σε πιο προχωρημένα στάδια, παρατηρούμε την ύπαρξη ενός κεντρικού
    σκοτώματος (σε αυτή την περίπτωση έχει ο ασθενής μόνιμα ένα σκοτεινό
    σημείο στο κέντρο του οπτικού πεδίου του)
Διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)

Σημαντική θέση στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας έχουν οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι των οφθαλμών σας από την ηλικία των 45 ετών και άνω. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν νέα συμπτώματα, όπως αυτά που προαναφέραμε, είναι απαραίτητη η άμεση οφθαλμολογική εξέταση ανεξαρτήτου της ηλικίας του ασθενούς.

Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας βασίζεται στην πλήρη οφθαλμολογική εκτίμηση. Μετά τη λήψη του αναλυτικού ιστορικού γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις που μας βοηθάνε να εκτιμήσουμε την λειτουργία της ωχράς κηλίδας και οι οποίες είναι ενδεικτικά: μέτρηση της οπτικής οξύτητας του κάθε οφθαλμού, εξέταση με τον πίνακα Amsler και κλινική εξέταση με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδελεχή βυθοσκόπηση (στην εξέταση δηλαδή του οπισθίου μέρους του κάθε οφθαλμού) μετά από μυδρίαση της κόρης με ειδικές σταγόνες.

Βασική θέση στη διάγνωση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς κατέχει η εξέταση OCT (οπτική τομογραφία συνοχής), η οποία αποτελεί μια γρήγορη, ανώδυνη και μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση.

Η εξέταση OCT μας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσουμε το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού (το βυθό του ματιού), λαμβάνοντας πολλαπλές εικόνες-τομές των στιβάδων της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου αλλά και του υπόλοιπου αμφιβληστροειδή. Με την εξέταση OCT μπορούμε να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια χιλιοστού βλάβες που εντοπίζονται στο οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού, λαμβάνοντας πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος, τη θέση τους και τη σύσταση τους ανά στιβάδα, δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να θέσουμε με ακρίβεια τη διάγνωση και εν συνεχεία να καθορίσουμε το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο ανά πάθηση. Η εξέταση OCT μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά χρειάζεται χωρίς κανένα κίνδυνο για τον ασθενή.

Έχουμε τη δυνατότητα επίσης να πραγματοποιήσουμε επιπλέον και τη νεότερη εκδοχή της εξέτασης OCT, τη λεγόμενη και OCT-αγγειογραφία (OCT-Angio), η οποία είναι μια γρήγορη και ανώδυνη απεικονιστική εξέταση που εστιάζει στην ανάλυση των αγγείων στο βυθό του οφθαλμού, χωρίς να απαιτείται η χρήση σκιαγραφικής ουσίας.

Σημαντική βοήθεια στην παρακολούθηση της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς δίνει επιπρόσθετα και η υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του οπισθίου ημιμορίου-βυθού.

Αν κριθεί από τις ως τώρα εξετάσεις απαραίτητο, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επίσης και η κλασσική αγγειογραφία (φλουοροαγγειογραφία με τη χρήση φλουοροσκεϊνης ή
αγγειογραφία με τη χρήση ινδοκυανίνης) για την καλύτερη απεικόνιση και ανάλυση του οπισθίου ημιμορίου του οφθαλμού. Η αγγειογραφία πραγματοποιείται με την έγχυση ενδοφλέβια της χρωστικής ουσίας. Εν συνεχεία λαμβάνονται πολλαπλές λήψεις (φωτογραφίες) του οφθαλμικού βυθού με τη χρήση ειδικού απεικονιστικού εξοπλισμού.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  • κάπνισμα
  • 50 ετών και άνω
  • παχυσαρκία
  • αρτηριακή υπέρταση
  • οικογενειακό ιστορικό ΗΕΩ
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • αυξημένη χοληστερίνη
Νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Ξηρή μορφή ΗΕΩ

Δυο νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί πλέον για την αντιμετώπιση της ξηρής μορφής της ΗΕΩ η οποία βρίσκεται στο στάδιο της γεωγραφικής ατροφίας. Είναι το Syfovre (pegcetacoplan) και το Izervay (avacincaptad pegol). Και τα δυο φάρμακα είναι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα δυο νέα φάρμακα φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, να μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη-επιδείνωση της γεωγραφικής ατροφίας μέχρι και 14% έως 20%, χωρίς όμως να μπορούν να βελτιώσουν την όραση. Ο μηχανισμός δράσης και των δυο φαρμάκων αφορά στη σωστή ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του ματιού, το οποίο έχει παθολογικά υπερ-δραστηριοποιηθεί στη φάση της γεωγραφικής ατροφίας.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η αποκατάσταση της όρασης των ανθρώπων με ξηρή μορφή ΗΕΩ, που βρίσκεται στα τελικά της στάδια, μέσω της αντικατάστασης των κυττάρων που δεν είναι πλέον λειτουργικά με νέα βλαστοκύτταρα αποτελεί μια από τις επαναστατικές μεθόδους που είναι υπό διερεύνηση. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει ήδη δοκιμαστεί σε
ερευνητικό επίπεδο και φαίνεται να μην παρουσιάζει σημαντικές παρενέργειες. Οι ερευνητικές ομάδες εστιάζουν πλέον τις προσπάθειες τους στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τα νέα βλαστοκύτταρα να διοχετευτούν στους οφθαλμούς με τελικού σταδίου ξηρή μορφή ΗΕΩ. Το πότε και αν θα μπορέσουν αυτές οι θεραπείες να κριθούν ως αποτελεσματικές και κατάλληλες για ανθρώπους παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Συμπληρώματα διατροφής

Η μεγάλη έρευνα AREDS και αργότερα η AREDS2 (Age Related Eye Disease Study 2) έδειξε ότι, σε περιστατικά με ενδιάμεσα στάδια ξηρής μορφής ΗΕΩ , η καθημερινή λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υγρής μορφής ΗΕΩ ή να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης-εξέλιξης της ξηρής μορφής σε τελικού σταδίου ΗΕΩ. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιους από τους ανθρώπους που έχουν σημαντικό αριθμό Drusen. Επίσης θα μπορούσαν τα συμπληρώματα αυτά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της υγρής μορφής ΗΕΩ στο δεύτερο μάτι, σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί απώλεια όρασης στο πρώτο μάτι από την ΗΕΩ.
Η καθημερινή λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων διατροφής προτείνεται από την AREDS2 :

Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε Λουτεΐνη
Ψευδάργυρο
Ζεαξανθίνη
Χηλικό Χαλκό

Τα συμπληρώματα διατροφής που αναφέρονται είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν αποτελούν τη θεραπεία της ΗΕΩ, αλλά θα μπορούσαν, σύμφωνα με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, να επιβραδύνουν την εξέλιξη-επιδείνωση συγκεκριμένων περιστατικών με ξηρή μορφή ΗΕΩ.

Πριν όμως από την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη η πλήρης οφθαλμολογική εκτίμηση καθώς και η συζήτηση με τον παθολόγο-γενικό ιατρό σας, ο οποίος και θα σας δώσει το τελικό Ο.Κ. για τη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής από την άλλη δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να έχουν μια θετική επίδραση στην ΗΕΩ αν δεν συνοδεύονται και από την ανάλογη διατροφή. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μαρούλι), κίτρινα φρούτα και λαχανικά και ψάρι έχει φανεί επίσης να είναι ωφέλιμη για την ωχρά κηλίδα.

Επιπρόσθετα η αποφυγή/η σωστή ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση της ΗΕΩ που προαναφέρθηκαν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ΗΕΩ. Τέλος, η συστηματική άσκηση και η χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της ωχράς κηλίδας.

Υγρή μορφή ΗΕΩ
Φάρμακα με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης για την υγρή μορφή ΗΕΩ

Η αντιμετώπιση της υγρής μορφής ΗΕΩ βασίζεται από το 2005 και μετά στις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις συγκεκριμένων φαρμάκων στο εσωτερικό του οφθαλμού και πιο συγκεκριμένα στην υαλοειδική κοιλότητα. Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη δράση του παράγοντα VEGF (vascular endothelial growth factor ή αλλιώς αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παραγόντα), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη παθολογικών καινούριων αγγείων (νεοαγγείων) στο βυθό του ματιού, τα οποία έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη διαρροή υγρού ή και την αιμορραγία στην περιοχή της ωχράς κηλίδας καταλήγοντας έτσι στη μείωση-απώλεια της κεντρικής όρασης. Χάρη στην ανάπτυξη και χρήση αυτών των λεγόμενων anti-VEGF φαρμάκων έχει διαφυλαχτεί παγκοσμίως η όραση εκατομμυρίων ανθρώπων με υγρή μορφή ΗΕΩ τα τελευταία 20 χρόνια. Η διαδικασία των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων είναι ανώδυνη (με τη χρήση τοπικού αναισθητικού), σύντομη και γίνεται σε εξωτερική βάση, χωρίς να απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να εγχύονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα (βάση των ανάλογων θεραπευτικών πρωτοκόλλων). Στη διάθεση μας έχουμε πλέον αρκετά φάρμακα και είναι τα εξής: Lucentis, Avastin, Eylea και Eylea HD, Vabysmo και Beovu. Τα φάρμακα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε ή και να βελτιώσουμε την όραση των ανθρώπων με υγρή μορφή ΗΕΩ.

Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής ΗΕΩ αφορούν πλέον φάρμακα τα οποία στοχεύουν στο να μας δώσουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε τα διαλείμματα-μεσοδιαστήματα μεταξύ των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων. Ένα από αυτά τα φάρμακα είναι μια νέα εκδοχή ενός ευρέως καθιερωμένου anti-VEGF φαρμάκου, του Eylea.

Το Eylea HD έχει τετραπλάσια δόση φαρμάκου σε σχέση με το παραδοσιακό Eylea, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα να μεγαλώσουμε τα
μεσοδιαστήματα μεταξύ των εγχύσεων.

Ένα ακόμα νέο φάρμακο, το Vabysmo, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσκολλάται σε δυο πρωτεΐνες: τον παράγοντα VEGF και την αγγειοποιητίνη-2. Με την αναγνώριση
και προσκόλληση σε αυτές τις δυο πρωτεΐνες αναστέλλεται η δράση των εν λόγω πρωτεϊνών, με απώτερη συνέπεια τη μείωση της ανάπτυξης καινούριων παθολογικών αγγείων καθώς και τη μείωση της αγγειακής διαπερατότητας, και άρα τη μείωση της διαρροής υγρού στην ωχρά κηλίδα. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν το Vabysmo για την υγρή μορφή ΗΕΩ μπορούν να αυξήσουν τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εγχύσεων.

Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες εξετάζουν επίσης το κατά πόσο είναι εφικτός ο συνδυασμός δυο φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υγρής μορφής ΗΕΩ. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την όραση και να μεγαλώσει επίσης τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εγχύσεων.

Γονιδιακή θεραπεία για την υγρή μορφή ΗΕΩ

Ο στόχος της γονιδιακής θεραπείας είναι θεωρητικά να προσφέρει μια λύση «μια και καλή» όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγρής μορφής ΗΕΩ και να αποτελέσει έτσι μια τελείως διαφορετική αλλά και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική στις κλασσικές ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις φαρμάκων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ενεργοποίηση εκείνων των βιολογικών διαδικασιών που θα επέτρεπαν στα μάτια με υγρή μορφή ΗΕΩ να παράγουν το δικό τους anti-VEGF παράγοντα. Δυο διαφορετικές μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι στη φάση της ανάλυσης και διερεύνησης. Η πρώτη αφορά την έγχυση της γονιδιακής θεραπείας κάτω από τον αμφιβληστροειδή, στα πλαίσια μιας επέμβασης στα μάτια με υγρή μορφή ΗΕΩ. Η δεύτερη δυνατότητα που εξετάζεται αφορά την έγχυση της γονιδιακής θεραπείας στον οφθαλμό, όπως αντίστοιχα γίνεται με τις anti-VEGF εγχύσεις, και η οποία θα μπορούσε να γίνει σε εξωτερική βάση στο ιατρείο.

Και οι δυο αυτές μέθοδοι υπόσχονται μια καινούρια προσέγγιση στη θεραπευτική στρατηγική για τους ανθρώπους με υγρή μορφή ΗΕΩ και μένει τα επόμενα χρόνια να δούμε αν και πότε θα εγκριθεί κάποια από αυτές τις μεθόδους για τη θεραπεία της ΗΕΩ.

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

Σε επιλεγμένα περιστατικά υγρής μορφής ΗΕΩ μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια η φωτοδυναμική θεραπεία. Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) βασίζεται στην ενεργοποίηση με την χρήση ειδικού laser της Verteporfin, ενός φωτοευαίσθητου φαρμάκου το οποίο εγχύεται ενδοφλέβια και το οποίο κατακρατείται εκλεκτικά από τα καινούρια παθολογικά αγγεία του οφθαλμού (τα νεοαγγεία). Με την ενεργοποίηση της Verteporfin επιτυγχάνεται μια εκλεκτική φωτοθρόμβωση στα παθολογικά νεοαγγεία, χωρίς να επηρεάζεται ο φυσιολογικός παρακείμενος ιστός, επιτυγχάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη μείωση της διαρροής υγρού και τη σταδιακή απορρόφηση του.

Φωτοπηξία με θερμικό laser

Σε επιλεγμένα περιστατικά υγρής μορφής ΗΕΩ μπορεί να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια ένα ειδικό laser υψηλής έντασης για την καταστροφή των καινούριων παθολογικών αγγείων, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τον αριθμό τους αλλά και τη διαρροή του υγρού που προκαλείται από αυτά.

Πέρα από τις προαναφερθείσες θεραπείες, τι άλλο μπορώ να κάνω για να ζήσω καλύτερα με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας?

Οι άνθρωποι με ΗΕΩ έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με μια καινούρια πραγματικότητα, μιας και η ΗΕΩ επηρεάζει ανάλογα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την κεντρική όραση. Αυτό σημαίνει ότι απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το διάβασμα ή η δουλειά στον υπολογιστή μπορεί ξαφνικά να δυσκολέψουν σε σημαντικό βαθμό. Πέρα από τις προαναφερθείσες θεραπείες και συμβουλές, μπορούν οι άνθρωποι με ΗΕΩ να μάθουν σταδιακά να αξιοποιούν περισσότερο την περιφερειακή όραση τους για την ολοκλήρωση κάποιων καθημερινών εργασιών. Καλό είναι επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βοηθήματα χαμηλής όρασης (low vision tools), τα οποία με τη σωστή χρήση μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την όραση που έχουν. Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι ειδικές συσκευές που μεγεθύνουν τα διάφορα αντικείμενα ή εναλλακτικά μεγαλώνουν το οπτικό πεδίο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και έχοντας ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στην καθημερινότητα τους.

Share This Story, Choose Your Platform!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Κωνσταντίνος Γιαννακάκης

Γιαννακάκης Κωνσταντίνος,
MD, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ενηλίκων και Παίδων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ